Faworki (chrust)

wpis w: desery, karnawał | 0

W karnawale nie tylko pączki są obowiązkowe. Koniecznie trzeba też usmażyć i zajadać faworki (znane też jako chrust).

Faworki

faworki

Składniki:

  • 30 dkg mąki,
  • łyżka masła,
  • 3 żółtka,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • sól,
  • kieliszek spirytusu lub czystej wódki,
  • 10 dkg śmietany,
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie składniki.
  2. Wyrobić ciasto (powinno być twarde jak na makaron).
  3. Dobrze wyrobić i wybić wałkiem.
  4. Odstawić na godzinę przykryte ścierką.
  5. Po kawałku ciasta rozwałkowywać bardzo cienko.
  6. Wycinać i formować chrust.
  7. Smażyć na złoty kolor w gorącym tłuszczu.
https://www.bardzogrubysmok.pl/faworki-chrust/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *