W karnawale nie tylko pączki są obowiązkowe. Koniecznie trzeba też usmażyć i zajadać faworki (znane też jako chrust).
Faworki
Składniki:
- 30 dkg mąki,
- łyżka masła,
- 3 żółtka,
- 3-4 łyżki cukru,
- sól,
- kieliszek spirytusu lub czystej wódki,
- 10 dkg śmietany,
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Wymieszać wszystkie składniki.
- Wyrobić ciasto (powinno być twarde jak na makaron).
- Dobrze wyrobić i wybić wałkiem.
- Odstawić na godzinę przykryte ścierką.
- Po kawałku ciasta rozwałkowywać bardzo cienko.
- Wycinać i formować chrust.
- Smażyć na złoty kolor w gorącym tłuszczu.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!
Dodaj komentarz