Pyszne faszerowane papryki sprawdzą się zarówno jako osobne pełne danie, jak też jako dodatek do mięsa. Będą świetną alternatywą do standardowych zestawów obiadowych lub kolacyjnych.
Faszerowane papryki
Składniki:
- 100 g (1 woreczek) ryżu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g mięsa mielonego,
- 150g pieczarek,
- 3 papryki,
- 4 łyżki passaty pomidorowej,
- 1 jajko,
- 100 g żółtego sera,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, zioła dalmatyńskie,
- oliwa (np. paprykowa, bazyliowa).
Przygotowanie:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pieczarki, udusić.
- Dodać mielone mięso i obsmażyć.
- Dodać odcedzony, ugotowany ryż. Dodać passatę pomidorową i przyprawy. Wymieszać i przesmażyć.
- Paprykę umyć, przeciąć na połowy, wyciąć gniazdo i dokładnie pozbyć się pestek. Doprawić i polać oliwą.
- Farsz mięsno-ryżowy zdjąć z ognia, przestudzić i dodać jajko. Wymieszać.
- Papryki wypełnić farszem.
- Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać połową szklanki wody i odrobiną oliwy.
- Piec 30 minut w 200st.
- Po tym czasie na każdej papryce położyć plasterek sera żółtego. Dopiec jeszcze ok 10 minut do rozpuszczenia sera.
Smocze porady:
Można podawać jako pełne osobne danie, jak również jako dodatek do mięsa.
Dodaj komentarz