Faszerowana papryka z piekarnika

wpis w: dania mięsne, warzywa | 0

Papryka smakuje zarówno surowa, jak i poddana obróbce cieplnej. A faszerowana papryka z piekarnika smakuje szczególnie!

Faszerowana papryka z piekarnika

Faszerowana papryka z piekarnika

Składniki:

  • 2 papryki,
  • 100g ryżu,
  • 150g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 4 plastry sera żółtego,
  • garść pokrojonej zielonej pietruszki,
  • słodka papryka, sól, pieprz,
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni.
  2. Dodać mięso i podsmażyć.
  3. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
  5. Skropić oliwą, posolić i popieprzyć.
  6. Ryż i mięso wymieszać z zieloną pietruszką. Przyprawić i dobrze wymieszać.
  7. Farsz naładować do papryk.
  8. Na wierzch ułożyć plasterki sera i posypać słodką papryką.
  9. Umieścić w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą.
  10. Piec ok 30 minut w 180 st do zmięknięcia papryki.
https://www.bardzogrubysmok.pl/faszerowana-papryka-z-piekarnika/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *