Papryka smakuje zarówno surowa, jak i poddana obróbce cieplnej. A faszerowana papryka z piekarnika smakuje szczególnie!
Faszerowana papryka z piekarnika
Składniki:
- 2 papryki,
- 100g ryżu,
- 150g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 4 plastry sera żółtego,
- garść pokrojonej zielonej pietruszki,
- słodka papryka, sól, pieprz,
- oliwa
Przygotowanie:
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni.
- Dodać mięso i podsmażyć.
- Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
- Skropić oliwą, posolić i popieprzyć.
- Ryż i mięso wymieszać z zieloną pietruszką. Przyprawić i dobrze wymieszać.
- Farsz naładować do papryk.
- Na wierzch ułożyć plasterki sera i posypać słodką papryką.
- Umieścić w naczyniu żaroodpornym skropionym oliwą.
- Piec ok 30 minut w 180 st aż papryka zmięknie.
Dodaj komentarz