Domowa szynka z indyka gotowana na parze to pyszna, zdrowa alternatywa dla kupnych wędlin. Świetnie smakuje pokrojona na kanapkę.
Domowa szynka z indyka gotowana na parze
Składniki:
- 1kg kawałek indyka,
- 3 łyżki oliwy o smaku pomidorowym,
- 3 łyżki oliwy o smaku ostrej papryki,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- łyżka oregano,
- łyżka bazylii,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- 2 łyżki przyprawy włoskiej
Przygotowanie:
- Oliwę wymieszać z przyprawami.
- Taką marynatą natrzeć dobrze indyka. Zostawić na co najmniej 12 godzin w lodówce.
- Zawinąć w folię spożywczą. Gotować na parze ok 70 minut.
- Po ugotowaniu zostawić w folii do ostygnięcia.
Dodaj komentarz