W sezonie cukiniowym cukiniowe pizzerinki są obowiązkowe. Będą bardzo dobre niezależnie od pory dnia – sprawdzą się tak samo dobrze na śniadanie, jak i na kolację, obiad czy jako zdrowa przekąska.
Cukiniowe pizzerinki
Składniki:
- 2 cukinie średniej wielkości,
- sos pomidorowy lub passata pomidorowa
- mozarella,
- sól, pieprz,
- oregano, słodka papryka
- oliwa
Przygotowanie:
- Cukinię dobrze umyć, odkroić końce. Dobrze osuszyć (ręcznikiem papierowym).
- Pokroić na ok 1,5 cm plastry.
- Mozarellę pokroić na plasterki.
- Plastry cukinii umieścić na blasze na papierze do pieczenia.
- Cukinię skropić oliwą, posolić i popieprzyć.
- Na każdy z plastrów cukinii dać po łyżeczce/łyżce sosu pomidorowego.
- Na wierzch nałożyć plasterki mozarelli.
- Przyprawić oregano i słodką papryką.
- Piec ok 20 minut w 180 st.
Dodaj komentarz