Cukiniowe pizzerinki

wpis w: inne, warzywa, zapiekanki | 0

W sezonie cukiniowym cukiniowe pizzerinki są obowiązkowe. Będą bardzo dobre niezależnie od pory dnia – sprawdzą się tak samo dobrze na śniadanie, jak i na kolację, obiad czy jako zdrowa przekąska.

Cukiniowe pizzerinki

cukiniowe pizzerinki

Składniki:

  • 2 cukinie średniej wielkości,
  • sos pomidorowy lub passata pomidorowa
  • mozarella,
  • sól, pieprz,
  • oregano, słodka papryka
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Cukinię dobrze umyć, odkroić końce. Dobrze osuszyć (ręcznikiem papierowym).
  2. Pokroić na ok 1,5 cm plastry.
  3. Mozarellę pokroić na plasterki.
  4. Plastry cukinii umieścić na blasze na papierze do pieczenia.
  5. Cukinię skropić oliwą, posolić i popieprzyć.
  6. Na każdy z plastrów cukinii dać po łyżeczce/łyżce sosu pomidorowego.
  7. Na wierzch nałożyć plasterki mozarelli.
  8. Przyprawić oregano i słodką papryką.
  9. Piec ok 20 minut w 180 st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/cukiniowe-pizzerinki/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *