Cukinia w jajku

Jeżeli szukacie pomysłu na „inne” śniadanie lub kolację, to cukinia w jajku będzie świetnym rozwiązaniem.

Cukinia w jajku

Cukinia w jajku

Składniki:

  • 1 mała cukinia lub 1/2 dużej,
  • 2 pomidory,
  • 5 plasterków szynki,
  • 5 pieczarek [opcjonalnie],
  • 1 mała cebula,
  • 4 jajka,
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Cukinię, pomidory i pieczarki umyć.
  2. Cukinię obrać, pokroić w plastry i wykroić środki z pestkami.
  3. Dusić plastry cukinii na patelni na oliwie.
  4. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę.
  5. Szynkę pokroić na kawałeczki.
  6. Pieczarki pokroić i poddusić na drugiej patelni.
  7. W misce wymieszać pomidory, cebulę, pieczarki, szynkę i rozbełtane jajka. Przyprawić.
  8. Nalać masę jajeczną do środków cukinii. Smażyć ok 7 minut.
  9. Obrócić na drugą stronę za pomocą łopatki.
  10. Smażyć kilka minut z drugiej strony.
https://www.bardzogrubysmok.pl/cukinia-w-jajku/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *