Jeżeli szukacie pomysłu na „inne” śniadanie lub kolację, to cukinia w jajku będzie świetnym rozwiązaniem.
Cukinia w jajku
Składniki:
- 1 mała cukinia lub 1/2 dużej,
- 2 pomidory,
- 5 plasterków szynki,
- 5 pieczarek [opcjonalnie],
- 1 mała cebula,
- 4 jajka,
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- Cukinię, pomidory i pieczarki umyć.
- Cukinię obrać, pokroić w plastry i wykroić środki z pestkami.
- Dusić plastry cukinii na patelni na oliwie.
- Pomidory i cebulę pokroić w kostkę.
- Szynkę pokroić na kawałeczki.
- Pieczarki pokroić i poddusić na drugiej patelni.
- W misce wymieszać pomidory, cebulę, pieczarki, szynkę i rozbełtane jajka. Przyprawić.
- Nalać masę jajeczną do środków cukinii. Smażyć ok 7 minut.
- Obrócić na drugą stronę za pomocą łopatki.
- Smażyć kilka minut z drugiej strony.
Dodaj komentarz