Ciasto na pizzę [przepis podstawowy]

Sprawdzony przepis na świetne, lekkie ciasto na pizzę. W zależności od upodobań, z przepisu można zrobić 1 pizzę na grubym spodzie lub 2 pizze na spodzie cienkim. Takiej pizzy z pewnością nikt się nie oprze.

Z tego przepisu Smokowi zawsze wychodzi pizza idealna 🙂 Do każdej pizzy pasuje smoczy sos pomidorowy.

Ciasto na pizzę

pizza

Czas przygotowania: 1 godzina, 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 40 minut/y

Porcje: 1 pizza na grubym spodzie lub 2 pizze na cienkim spodzie o średnicy ok 30cm

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
  • 250ml ciepłej wody,
  • 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Do podgrzanej wody dodać drożdże, 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
  2. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
  3. Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
  4. Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
  6. Uformować ciasto na blasze/blaszkach.
  7. Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione.

Smocze porady:

Woda nie może być gorąca, ale nie może też być zimna.

 

Jeżeli rozczyn się nie spieni, lepiej przygotować nowy od początku.

 

Ciasto do wyrośnięcia najlepiej przykryć ręcznikiem papierowym - jeżeli wyrośnie za bardzo, to ciężko doprać potem ścierkę 😉 Jak to się mówi: true story.

 

Ciasto do wyrośnięcia postawić w ciepłym miejscu, ale nie bezpośrednio przy kaloryferze, bo może się zeschnąć z wierzchu.

 

 

https://www.bardzogrubysmok.pl/ciasto-na-pizze-przepis-podstawowy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *