Sprawdzony przepis na świetne, lekkie ciasto na pizzę. W zależności od upodobań, z przepisu można zrobić 1 pizzę na grubym spodzie lub 2 pizze na spodzie cienkim. Takiej pizzy z pewnością nikt się nie oprze.
Z tego przepisu Smokowi zawsze wychodzi pizza idealna 🙂 Do każdej pizzy pasuje smoczy sos pomidorowy.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
- 250ml ciepłej wody,
- 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
- Do podgrzanej wody dodać drożdże, 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
- Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
- Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
- Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
- Uformować ciasto na blasze/blaszkach.
- Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione.
Smocze porady:
Woda nie może być gorąca, ale nie może też być zimna.
Jeżeli rozczyn się nie spieni, lepiej przygotować nowy od początku.
Ciasto do wyrośnięcia najlepiej przykryć ręcznikiem papierowym - jeżeli wyrośnie za bardzo, to ciężko doprać potem ścierkę 😉 Jak to się mówi: true story.
Ciasto do wyrośnięcia postawić w ciepłym miejscu, ale nie bezpośrednio przy kaloryferze, bo może się zeschnąć z wierzchu.
Dodaj komentarz