Znając przepis na ciasto na pierogi możecie stworzyć niezliczoną ilość różnych dań słodkich i wytrawnych. Wystarczy, że przygotujecie różne farsze do ich wypełnienia.
Ciasto na pierogi
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- łyżka oleju,
- jajko,
- łyżeczka soli.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ze sobą zmieszać.
- Wyrobić ciasto.
- Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby dosypać trochę mąki lub dolać trochę wody.
- Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie będzie gotowe do wałkowania.
- Po rozwałkowaniu wycinać kółka z ciasta za pomocą szklanki.
- Nakładać farsz i formować pierogi.
- Ulepione pierogi wrzucać delikatnie do gotującej się wody.
- Gotować ok 8 minut po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody.
Dodaj komentarz