Pyszne ciasto Kubuś będzie smakować i pasować o każdej porze roku. Jest kolorowe i pyszne! Goście będą prosić o dokładkę!
Ciasto Kubuś
Składniki:
- 5 jajek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki wody,
- sól,
- ok 1l soku marchewkowego Kubuś,
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 budynie śmietanowe,
- 500ml śmietanki 30%,
- 250g serka mascarpone,
- 1 łyżka żelatyny,
- 1/2 filiżanki wody,
- 1/4 tabliczki czekolady mlecznej
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno z cukrem i odrobiną soli.
- Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia składników i miksować na niskich obrotach.
- Piec 40min w 175st.
- Po wystygnięciu przeciąć biszkopt na dwa blaty.
- Gotować sok marchewkowy.
- W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budynie i dobrze wymieszać.
- Mleko z budyniami wlać do soku marchewkowego. Wymieszać dobrze razem aż masa zgęstnieje.
- Wyłożyć masę na blat biszkoptu.
- Przyłożyć drugi blat biszkoptu.
- Żelatynę rozpuścić w 1/2 filiżanki gorącej wody.
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i przestudzoną żelatynę.
- Wyłożyć masę śmietanową na ciasto.
- Na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę.






Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz