Ciasto cytrynowe to szybkie, pyszne ciasto, które zawsze wychodzi. W smaku jest mocno cytrynowe, co czyni je lekkim i idealnym na upalny dzień.
Smok poleca również ciasto z jabłkami.
Ciasto cytrynowe
Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1 cytryna,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól.
Przygotowanie:
- Margarynę utrzeć z cukrem.
- Pojedynczo dodawać jajka i utrzeć razem na jednolitą masę.
- Dodać 1 szklankę mąki, proszek do pieczenia i wymieszać.
- Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok.
- Do utartej masy dołożyć skórkę i sok z cytryny. Wymieszać.
- Dodać drugą szklankę mąki. Dokładnie połączyć składniki.
- Ciasto przelać do podłużnej formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
- Piec 40 minut w 180st.
Dodaj komentarz