Ciastka z żurawiną

Ciastka z żurawiną bardzo szybko znikają z talerza. Są pyszne i idealna „na raz”, więc są zjadane w zawrotnym tempie! Najlepiej od razu upiec 2 porcje 🙂

Ciastka z żurawiną

ciastka z żurawiną

Składniki:

  • 17,5 dag masła w temp. pokojowej,
  • duży cukier waniliowy (32g),
  • 2 łyżki mleka,
  • sól,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 garści żurawiny suszonej

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem.
  2. Dodać mleko i sól. Utrzeć razem.
  3. Dodać mąkę i żurawinę,
  4. Wyrobić ciasto dokładnie.
  5. Ciasto podzielić na 2 lub 3 porcje.
  6. Każdą porcję zrolować w wałek o średnicy ok 3-4 cm.
  7. Wałki ciasta włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
  8. Zimne wałki ciasta pokroić na 1 cm "talarki".
  9. Piec 10 minut w 200 stopniach.
https://www.bardzogrubysmok.pl/ciastka-z-zurawina/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *