Ciastka z żurawiną bardzo szybko znikają z talerza. Są pyszne i idealna „na raz”, więc są zjadane w zawrotnym tempie! Najlepiej od razu upiec 2 porcje 🙂
Ciastka z żurawiną
Składniki:
- 17,5 dag masła w temp. pokojowej,
- duży cukier waniliowy (32g),
- 2 łyżki mleka,
- sól,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 garści żurawiny suszonej
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem.
- Dodać mleko i sól. Utrzeć razem.
- Dodać mąkę i żurawinę,
- Wyrobić ciasto dokładnie.
- Ciasto podzielić na 2 lub 3 porcje.
- Każdą porcję zrolować w wałek o średnicy ok 3-4 cm.
- Wałki ciasta włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
- Zimne wałki ciasta pokroić na 1 cm "talarki".
- Piec 10 minut w 200 stopniach.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!
Dodaj komentarz