Chcesz upiec coś na imprezę, spotkanie ze znajomymi albo po prostu dla siebie i domowników? Ciastka spirale są nie tyko pyszne, ale też fajnie wyglądają. Na pewno się spodobają i zasmakują wszystkim, których nimi poczęstujesz.
Ciastka spirale
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 0,75 szklanki cukru lub cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- sól,
- 1 kostka masła,
- 5-6 łyżek śmietany 18%,
- 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól wymieszać ze sobą.
- Dodać pokrojone masło i 3-4 łyżki śmietany.
- Wyrobić ciasto.
- Podzielić ciasto na pół. Do połowy dodać 1 łyżkę śmietany i wyrobić.
- Do drugiej połowy również dodać 1 łyżkę śmietany oraz kakao i wyrobić.
- Z obu połówek ciast uformować kule i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkować oba fragmenty ciasta w kształt m.w. takiego samego prostokąta.
- Nałożyć ciemne ciasto na jasne, razem trochę rozwałkować i zwinąć w roladkę.
- Ciąć na ok 1-1,5 cm kawałki.
- Układać na papierze do pieczenia na blasze zachowując odległości między poszczególnymi ciastkami.
- Piec 15 minut w 180st.
Smocze porady:
Smok poleca wersję z białym paskiem zewnętrznym - tzn. na spód kładziemy jasne ciasto, a na nie ciasto ciemne. Oczywiście można też zrobić odwrotnie.
Po ułożeniu ciastek na blasze, dobrze jest je trochę przyklepać, żeby oba kolory się lepiej połączyły. Śmiało może uklepać bardziej środki ciasteczek, ponieważ później przy pieczeniu środki najbardziej rosną do góry.
Dodaj komentarz