Ciasteczka migdałowo-cytrynowe urzekają swoim cytrusowym, lekko kwaskowym smakiem. Przypadną do gustu każdemu łasuchowi, który nie lubi zbyt słodkich deserów.
Ciasteczka migdałowo-cytrynowe
Składniki:
- 1 szklanka zmielonych migdałów,
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1/2 łyżeczki sody,
- skórka i sok z 2 cytryn,
- skórka z pomarańczy,
- sól
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać razem.
- Zagnieść ciasto.
- Rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka za pomocą foremek.
- Piec na blasze 10 minut w 180st.
Smocze porady:
Ciasto jest dość mocno lepiące, więc ciężko się je wałkuje - można brać po kawałku i rozklepywać dłonią na stolnicy.
Dodaj komentarz