Jeżeli tylko lubicie czekoladę i migdały, ta propozycja będzie idealna dla Was. Ciasteczka czekoladowo-migdałowe po upieczeniu są pyszne, mocno czekoladowe i mięciutkie.
Ciasteczka czekoladowo-migdałowe
Składniki:
- białka z 2 jajek,
- 10 łyżek cukru,
- 1 gorzka czekolada 100g,
- 250g mielonych migdałów,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyzki kakao,
- szczypta cynamonu,
- kieliszek soku/syropu malinowego,
- kieliszek wódki,
- sól
Przygotowanie:
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, przestudzić lekko.
- Ubić białka jajek.
- Zmieszać białka jajek z roztopioną czekoladą.
- Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
- Rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5-1cm.
- Wycinać ciasteczka za pomocą foremek.
- Piec 5-6 minut w 220st.
Smocze porady:
Sok malinowy i wódkę można zastąpić malinówką (lub wiśniówką wedle gustów).
mecooks
Ciasteczka idealne na Święta. Pycha.