Idealny na imprezę do podania z sosami, pastami lub hummusem. Chlebek ziołowy sprawdzi się też jako dodatek do sałatek. Jest pyszny i można go za każdym razem trochę modyfikować dodając inne przyprawy wedle uznania.
Chlebek ziołowy
Składniki:
- 40g oleju,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 40g drożdży,
- 600g mąki pszennej,
- 300g ciepłej wody,
- 120g masła,
- 60g cebuli,
- ząbek czosnku,
- suszona bazylia, oregano, zioła włoskie,
- sól
Przygotowanie:
- Wsypać do miski mąkę, dodać 2 łyżeczki soli, cukier, drożdże i wodę. Wyrobić ciasto.
- Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta m.w. 20x40cm.
- Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąc przez wyciskacz, dodać masło i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.
- Rozsmarować masło ziołowe na rozwałkowanym cieście.
- Pociąć ciasto na 3-4cm szerokie paski.
- Każdy z pasków złożyć w harmonijkę.
- Ułożyć harmonijkowe paski w tortownicy jeden obok drugiego, żeby zająć całą powierzchnię tortownicy.
- Piec 30 minut w 200st.
Smocze porady:
Przed włożeniem do piekarniki, można od góry dodatkowo posypać ulubionymi ziołami - np. włoskimi z suszonymi pomidorami.
Dodaj komentarz