Jeżeli lubicie eksperymentować z wypiekami chleba, to chleb pszenny z prażoną cebulką to pozycja idealna dla Was. Niby zwykły pszenny chleb, a jednak tak inny w smaku! Nie trzeba wiele, żeby zmienić sporo.
Chleb pszenny z prażoną cebulką
Składniki:
- 300g ciepłej wody,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
- 500g mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- sporo prażonej cebulki,
- sól.
Przygotowanie:
- Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
- Dodać mąkę, olej, sól i prażoną cebulkę.
- Wyrobić ciasto.
- Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
- Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
- Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
- Ciasto naciąć.
- Piec 30 minut w 220st.

Blendman
Uwielbiam domowe pieczywo 🙂