Znudził Ci się zwykły pszenny chleb? Chcesz trochę odmiany? Smok poleca chleb razowy. Jest równie prosty do upieczenia, a przy tym ma inny świetny smak. Najlepsze jest to, że niewielka zmiana daje bardzo odmienny efekt – spróbuj.
Chleb pszenny razowy
Składniki:
- 300g ciepłej wody,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
- 300g mąki pszennej,
- 200g mąki razowej,
- 3 łyżki oleju,
- siemię lniane,
- sól.
Przygotowanie:
- Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
- Dodać mąkę pszenną, mąkę razową, siemię lniane, olej i sól.
- Wyrobić ciasto.
- Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
- Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
- Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
- Ciasto naciąć.
- Piec 30 minut w 220st.
Dodaj komentarz