Chleb pszenny na maślance

wpis w: chleby, inne | 0

Zabrakło Ci pieczywa? Nie martw się. Chleb pszenny na maślance to fajny, pyszny chlebek, który szybko wykonasz własnoręcznie u siebie w domu.

Chleb pszenny na maślance

Chleb pszenny na maślance

Czas przygotowania: 10 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki ciepłej maślanki (lub kefiru),
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • sezam, siemię lniane.

Przygotowanie:

  1. Zmieszać dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. Dodać ciepły kefir lub maślankę (nie może być prosto z lodówki).
  3. Całość wymieszać.
  4. Formę posmarować olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Umieścić ciasto w formie. Posypać siemieniem lnianym i/lub sezamem.
  6. Piec 50 minut w 200st (funkcja „góra-dół”).
https://www.bardzogrubysmok.pl/chleb-pszenny-na-maslance/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *