Zabrakło Ci pieczywa? Nie martw się. Chleb pszenny na maślance to fajny, pyszny chlebek, który szybko wykonasz własnoręcznie u siebie w domu.
Chleb pszenny na maślance
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 1,5 szklanki ciepłej maślanki (lub kefiru),
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- sezam, siemię lniane.
Przygotowanie:
- Zmieszać dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Dodać ciepły kefir lub maślankę (nie może być prosto z lodówki).
- Całość wymieszać.
- Formę posmarować olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Umieścić ciasto w formie. Posypać siemieniem lnianym i/lub sezamem.
- Piec 50 minut w 200st (funkcja „góra-dół”).
Dodaj komentarz