Chleb pszenno-żytni z nasionami to pyszna alternatywa do zwykłego chleba pszennego. Świetnie pasuje na wszelkie kanapeczki.
Chleb pszenno-żytni z nasionami
Składniki:
- 300g ciepłej wody,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
- 250g mąki pszennej,
- 250g mąki żytniej,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 3 łyżki słonecznika,
- sól,
- 2 suszone pomidory odsączone z oleju.
Przygotowanie:
- Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
- Dodać mąki (oba rodzaje), olej, sól, słonecznik i siemię lniane.
- Wyrobić ciasto.
- Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej olejem i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
- Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
- Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
- Piec 30 minut w 220st.
Dodaj komentarz