Jeżeli lubicie pieczywo, przemyślcie pieczenie go w domu. Smok proponuje pyszny chleb na zakwasie. Pieczenie trwa długo, ale warto!
Chleb na zakwasie
Składniki:
- 140g (na zaczyn) + 600g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 650,
- 170g (na zaczyn) + 420g wody,
- 80g mąki orkiszowej lub razowej,
- 90g mąki żytniej typ 2000,
- 30g zakwasu,
- 18g soli
- oliwa
- [ewentualnie] nasiona dyni lub żurawina
Przygotowanie:
- Dokarmić zakwas. Odczekać ok 12 godzin.
- Zrobić zaczyn: w plastikowej misce zmieszać dobrze 30g zakwasu, 140g mąki pszennej i 170g wody. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i zostawić na ok 12 godzin.
- Po tym czasie do zaczynu dodać 600g mąki, 80g mąki orkiszowej, 90g mąki żytniej, 420g wody i ewentualnie dodatki (żurawina, nasiona dyni etc). Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć miskę ścierką i zostawić na godzinę.
- Dodać sól. Dobrze wymieszać łyżką. Przykryć miskę ścierką i zostawić na 40 minut.
- Wyrobić ciasto rękami posmarowanymi lekko oliwą (dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do rąk). Przykryć miskę ścierką i odstawić na kolejne 40 minut,
- Ponownie wyrobić ciasto, przykryć ścierką i zostawić na 40 minut.
- Dwie miski obficie posypać mąką kukurydzianą (lub 1 keksówkę chlebową posmarować oliwą i obsypać mąką kukurydzianą).
- Do misek włożyć po połowie ciasta (do keksówki całość). Obsypać jeszcze mąką kukurydzianą, zadbać, żeby ciasto nie przykleiło się do ścianek miski.
- Zostawić ciasto do formowania się na 2,5 godziny.
- Wstawić miski (keksówkę) do lodówki na noc.
- Nagrzać piekarnik z blachą z papierem do pieczenia na 220 stopni. Na dół piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą.
- Chlebki naciąć ostrym nożem zmoczonym wodą.
- Wrzucić chlebki na blachę (lub wstawić keksówkę na blachę).
- Piec 40 minut w 220 stopniach.
- Upieczony chleb postukany w spód powinien wydać głuchy odgłos,
- Studzić chleby na kratce.
Dodaj komentarz