Jeżeli lubicie domowe pieczywo zwłaszcza z ciekawymi dodatkami, a nie macie dużo czasu, koniecznie spróbujcie chleb drożdżowy z żurawiną i słonecznikiem.
Chleb drożdżowy z żurawiną i słonecznikiem
Składniki:
- 300g ciepłej wody,
- pół łyżeczki cukru,
- 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
- 500g mąki pszennej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- garść suszonej żurawiny,
- garść pestek słonecznika,
- sól.
Przygotowanie:
- Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
- Dodać mąkę, oliwę, sól, żurawinę i słonecznik.
- Wyrobić ciasto.
- Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
- Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej oliwą.
- Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
- Ciasto naciąć.
- Piec 30 minut w 220st.


Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz