Chleb drożdżowy z żurawiną i słonecznikiem

wpis w: chleby | 0

Jeżeli lubicie domowe pieczywo zwłaszcza z ciekawymi dodatkami, a nie macie dużo czasu, koniecznie spróbujcie chleb drożdżowy z żurawiną i słonecznikiem.

Chleb drożdżowy z żurawiną i słonecznikiem

chleb drożdżowy z żurawiną

Składniki:

  • 300g ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 saszetka suszonych drożdży (lub 20g świeżych drożdży),
  • 500g mąki pszennej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • garść suszonej żurawiny,
  • garść pestek słonecznika,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Cukier i drożdże dobrze wymieszać z wodą.
  2. Dodać mąkę, oliwę, sól, żurawinę i słonecznik.
  3. Wyrobić ciasto.
  4. Zostawić ciasto na godzinę do urośnięcia w misce wysmarowanej oliwą i przykrytej ręcznikiem papierowym w ciepłym miejscu.
  5. Po godzinie urośnięte ciasto krótko urobić, żeby je odgazować.
  6. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej oliwą.
  7. Zostawić na 30 minut do urośnięcia.
  8. Ciasto naciąć.
  9. Piec 30 minut w 220st.
https://www.bardzogrubysmok.pl/chleb-drozdzowy-z-zurawina-i-slonecznikiem/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *