Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, ale cieszy też w inne dni roku na śniadanie. O czym mowa? To oczywiście pyszna, chrupiąca chałka.
Chałka
Składniki:
- trochę ponad 1 szklankę mleka (ok 300g),
- 1 małą torebkę (8g) suchych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 50g masła,
- 550g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soli
- [opcjonalnie garść rodzynek lub suszonej żurawiny]
Przygotowanie:
- Do ciepłego (niegorącego) mleka wsypać drożdże i cukier.
- Wymieszać i odstawić na chwilę aż pojawi się piana (drożdże zaczną pracować).
- Dodać masło i wymieszać.
- Dodać mąkę, sól i ewentualne dodatki (żurawina, rodzynki). Wyrobić ciasto.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski nasmarowanej masłem.
- Trzymać ok 1 godziny w misce przykrytej ścierką w ciepłym miejscu.
- Ciasto podzielić na 3 części (albo 6, jeżeli chce się otrzymać dwie mniejsze chałki), uformować wałki na długość blachy (w opcji dwóch chałek o połowę krótsze).
- Wałki z ciasta zaplatać w warkocz na blasze z papierem do pieczenia.
- Przykryć ścierką i zostawić ponownie do wyrośnięcia na ok 0,5 godziny.
- Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!
Dodaj komentarz