Chałka

wpis w: chleby | 0

Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole, ale cieszy też w inne dni roku na śniadanie. O czym mowa? To oczywiście pyszna, chrupiąca chałka.

Chałka

Chałka

Składniki:

  • trochę ponad 1 szklankę mleka (ok 300g),
  • 1 małą torebkę (8g) suchych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50g masła,
  • 550g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli
  • [opcjonalnie garść rodzynek lub suszonej żurawiny]

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego (niegorącego) mleka wsypać drożdże i cukier.
  2. Wymieszać i odstawić na chwilę aż pojawi się piana (drożdże zaczną pracować).
  3. Dodać masło i wymieszać.
  4. Dodać mąkę, sól i ewentualne dodatki (żurawina, rodzynki). Wyrobić ciasto.
  5. Wyrobione ciasto przełożyć do miski nasmarowanej masłem.
  6. Trzymać ok 1 godziny w misce przykrytej ścierką w ciepłym miejscu.
  7. Ciasto podzielić na 3 części (albo 6, jeżeli chce się otrzymać dwie mniejsze chałki), uformować wałki na długość blachy (w opcji dwóch chałek o połowę krótsze).
  8. Wałki z ciasta zaplatać w warkocz na blasze z papierem do pieczenia.
  9. Przykryć ścierką i zostawić ponownie do wyrośnięcia na ok 0,5 godziny.
  10. Piec ok 30 minut w 180 stopniach.
https://www.bardzogrubysmok.pl/chalka/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *