Bułki pszenne drożdżowe robi się całkiem szybko i co najważniejsze prosto. Będą pysznie smakowały z dowolnymi dodatkami na śniadanie czy kolację. Robiąc je, niezwykle istotne są dwa czynniki: żeby dobrze wyrobić ciasto i żeby rosło w odpowiednio ciepłej temperaturze. To jest klucz do sukcesu, który zagwarantuje Ci, że bułeczki z tego przepisu zawsze Ci wyjdą.
Bułki pszenne drożdżowe
Składniki:
- 450g mąki pszennej,
- 280g ciepłej, przegotowanej wody,
- 40g oleju,
- 1 saszetka suszonych drożdży lub 30g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki soli,
- pól łyżeczki cukru,
- 1 jajko,
- ziarenka (np. siemie lniane, słonecznik).
Przygotowanie:
- Mąkę, wodę, olej, drożdże, sól i cukier wymieszać.
- Zarobić ciasto.
- Podzielić na 9 części i uformować bułeczki.
- Uformowane bułeczki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikami papierowymi lub czystą ściereczką.
- Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie pomalować bułeczki rozbełtanym jajkiem (będą mieć fajną skórkę).
- Posmarowane jajkiem bułeczki posypać ziarenkami wedle uznania.
- Piec 30 minut w 200st.
Dodaj komentarz