Lubicie zapiekanki? Kto ich nie lubi! A gdyby tak przygotować je samemu od zera? Smok zaprasza po sprawdzony przepis na bułki na zapiekanki. Na takich bułkach każde składniki będą świetnie smakować.
Bułki na zapiekanki
Składniki:
- 1 opakowanie suszonych drożdży,
- 1,25 kubka ciepłej wody,
- łyżeczka cukru,
- 450g mąki,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki granulowanego czosnku,
- 3 łyżki ziół prowansalskich.
- 2 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
- Mąkę, wodę, olej, drożdże, sól i cukier wymieszać.
- Zarobić ciasto.
- Podzielić na 4 części i uformować wyciągnięte bułki-bagietki.
- Uformowane bułeczki ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikami papierowymi lub czystą ściereczką.
- Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie rozciągnąć bułki trochę bardziej i zostawić do dalszego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Piec 30 minut w 200st.
Izzy
Dlaczego bułki są wklęśnięte? Czy to zamierzony efekt (Jeśli tak – po co?), czy zakalec? No i….ile to „kubek”? Mam takie 280ml, 300ml, 315ml, 320ml….który to ten „Twój”?
Bardzo Gruby Smok
Specjalnie tak wyprofilowane, żeby można było do tego wklęśnięcia włożyć składniki zapiekanki 🙂 ale oczywiście można zrobić pełne bułeczki i je przeciąć wzdłuż na pół 🙂
Kubek u mnie ma 250ml