Bułki jogurtowe

wpis w: chleby, śniadania | 0

Lubicie domowe wypieki i świeżutkie bułeczki na śniadanie? Bułki jogurtowe smakują wyśmienicie zarówno na słodko z miodem lub dżemem, jak i z szynką lub serem.

Bułki jogurtowe

bułki jogurtowe

Składniki:

  • 100ml ciepłej (ale niegorącej) wody,
  • 7g suchych drożdży,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • 200ml jogurtu naturalnego,
  • 450g mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Do ciepłej wody wsypać drożdże i dodać miód. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować i pojawi się "pianka".
  2. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto.
  3. Zostawić do wyrośnięcia w misce obsypanej mąką i przykrytej ściereczką na godzinę.
  4. Wyjąć ciasto na stolnicę podsypaną mąką lub na papier do pieczenia. Uformować z ciasta wałek.
  5. Pokroić wałek na 8 kawałków.
  6. Rozłożyć bułki na blasze z papierem do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi bułkami.
  7. Zostawić na blasze na 15 minut do wyrośnięcia.
  8. Piec 20 minut w 200 stopniach (do zarumienienia) na opcji "góra-dół" ze wstawionym naczyniem żaroodpornym z wodą na dno piekarnika.
https://www.bardzogrubysmok.pl/bulki-jogurtowe/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *