Lubicie domowe wypieki i świeżutkie bułeczki na śniadanie? Bułki jogurtowe smakują wyśmienicie zarówno na słodko z miodem lub dżemem, jak i z szynką lub serem.
Bułki jogurtowe
Składniki:
- 100ml ciepłej (ale niegorącej) wody,
- 7g suchych drożdży,
- 1,5 łyżki miodu,
- 200ml jogurtu naturalnego,
- 450g mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Do ciepłej wody wsypać drożdże i dodać miód. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować i pojawi się "pianka".
- Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Zagnieść ciasto.
- Zostawić do wyrośnięcia w misce obsypanej mąką i przykrytej ściereczką na godzinę.
- Wyjąć ciasto na stolnicę podsypaną mąką lub na papier do pieczenia. Uformować z ciasta wałek.
- Pokroić wałek na 8 kawałków.
- Rozłożyć bułki na blasze z papierem do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi bułkami.
- Zostawić na blasze na 15 minut do wyrośnięcia.
- Piec 20 minut w 200 stopniach (do zarumienienia) na opcji "góra-dół" ze wstawionym naczyniem żaroodpornym z wodą na dno piekarnika.
Dodaj komentarz