Pieczesz i zostało Ci dużo białek? Nie wiesz, co z nimi zrobić? Upiecz bezy!
Tak, wiadomo – bezy to bomba cukrowa, ale są tak pyszne, że ciężko się im oprzeć. Prawdopodobnie to najmniej skomplikowany, przesłodki deser, jaki pamiętacie ze swojego dzieciństwa. Więc warto upiec je bez wyrzutów sumienia.
Bezy
Składniki:
- 4 białka,
- sól,
- ok 1,5 szklanki cukru pudru,
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno z solą.
- Dodawać powoli (!) cukier po 1 łyżce i dokładnie zmiksować.
- Dodać mąkę i miksować jeszcze kilka minut.
- Wziąć pianę w 2 palce i sprawdzić, czy są grudki.
- Piec (suszyć) 45 minut w 120-140st.
Dodaj komentarz