Masz ochotę na coś małego, ale nie wiesz, co? Może biszkopciki? One zawsze się sprawdzają do kawy czy herbaty. Prostota i klasyka gatunku.
Możesz wykonać je jako zupełnie osobny deser, ale też możesz zrobić biszkopciki piekąc biszkopt na tort w małej tortownicy. Zamiast zmniejszać ilość poszczególnych składników, przygotuj ciasto tak samo, po czym część wlej do tortownicy, a z pozostałej części uformuj małe biszkopty.
biszkopciki
Składniki:
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki cukru,
- łyżka wody,
- sól
Przygotowanie:
- Białk ubić na sztywno z cukrem.
- Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać resztę składników i miksować na niskich obrotach.
- Nalać kapki ciasta na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, Zachować odstępy.
- Piec 15min w 175st.
Dodaj komentarz