Chcecie urozmaicić swój naleśnikowy obiad lub deser? Naleśniki z bananami nie tylko pięknie prezentują się na talerzu, ale też wyśmienicie smakują.
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
Naleśniki z bananami
Składniki:
- 1 szklanka mleka,
- 1,5 szklanki wody,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150g twarogu,
- 6 bananów,
- 3 kostki czekolady,
- odrobina śmietanki 30%.
Przygotowanie:
- Mleko, wodę, mąkę, jajko, sól, cukier i proszek do pieczenia zmiksować, żeby ciasto było lejące i lekkie.
- Smażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
- Gdy spód naleśnika się przysmaży, obrócić na drugą stronę i dosmażyć.
- Połowę każdego naleśnika posmarować twarogiem.
- Na twaróg nałożyć plasterki banana.
- Zwinąć naleśniki zaczynając od strony z twarogiem i bananami.
- Na naleśnikach ułożyć pozostałe banany.
- Posypać czekoladą startą na tarce.
- Na koniec polać śmietanką.
Smocze porady:
Ciasto na naleśniki wykonujemy z przepisu podstawowego.
2 Responses