Idealna sałatka na Wielki Piątek, ale nie tylko. Sałatka śledziowa z fasolką zasmakuje nawet osobom, które nie są fanami ryb. Ogórek nadaje jej wyrazistego smaku. Natomiast czerwona fasolka jest pysznym wypełniaczem, dzięki któremu sałatka jest bardzo syta.
Sałatka śledziowa z fasolką
Składniki:
- 6 płatów śledziowych w oleju,
- 4 duże cebule,
- 6 ogórków konserwowych,
- 2 łyżki słonecznika,
- puszka fasolki czerwonej,
- 3 łyżki wody,
- 3 lyżki oleju,
- 2 łyżki musztardy,
- 1/2 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
- Śledzie pokroić w kostkę.
- 3 cebule pokroić w piórka i zeszklić na patelni. 1 cebulę pokroić w kosteczkę.
- Ogórki pokroić w kostkę.
- Odcedzić fasolkę z puszki.
- Śledzie, cebulę, ogórki, fasolkę i słonecznik wymieszać.
- Przygotować sos: wymieszać wodę, olej, tymianek i musztardę.
- Dodać sos do sałatki. Wymieszać.
Dodaj komentarz