Masz przejrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Nie wyrzucaj ich, tylko wykorzystaj do zrobienia pysznych rogalików. Rogaliki orzechowo-banowe z pewnością zasmakują i dużym i małym!
Rogaliki orzechowo-bananowe
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
- 100 g masła w kawałkach,
- 3 duże dojrzałe banany,
- 1 jajko.
Przygotowanie:
- Zmieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
- Dodać posiekane masło, jajko i banany.
- Zagnieść ciasto aż będzie sprężyste.
- Ciasto podzielić na 10 części.
- Każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na ósemki.
- Z każdej ósemki otrzymuje się „trójkąt”, z którego należy uformować rogalika: zwijać od najkrótszej „podstawy trójkąta” (tej na obwodzie koła) w kierunku przeciwległego wierzchołka.
- Oba rogi rogalika zakleić (każdy osobno).
- Pic ok 15 minut w 180st.
Smocze porady:
Ciasto do wałkowania najlepiej uformować w kulkę, po czym wstępnie rozgnieść ręką - dzięki temu łatwiej będzie otrzymać koło z ciasta.
Liczbę porcji ciasta oraz liczbę podziałów okręgu można modyfikować w zależności od preferencji, jak duże rogaliki chcemy osiągnąć.
Dodaj komentarz