Lubicie pizzę? Lubicie boczek? Więc mega-smocza pizza z boczkiem Wam zasmakuje.
Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego. Jako sos na pizzę Smok poleca sos pomidorowy.
Pizza z boczkiem
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
- 250ml ciepłej wody,
- 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy.
- sos pomidorowy,
- 1 kulka sera mozarella,
- 125g boczku pokrojonego w kostkę,
- oregano, bazylia, słodka papryka.
Przygotowanie:
- Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
- Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
- Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
- Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
- W międzyczasie podsmażyć boczek na patelni.
- Uformować ciasto na blasze/blaszkach.
- Posmarować dokładnie sosem pomidorowym.
- Rozłożyć boczek i plasterki mozarelli. Posypać przyprawami.
- Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione.
Smocze porady:
Ciasto na pizzę robimy z przepisu podstawowego.
Dodaj komentarz