Indyk ze szpinakiem gotowany na parze

wpis w: dania mięsne | 0

Delikatne ale pyszne mięso idealne dla każdego? Te wymogi na pewno spełni indyk ze szpinakiem gotowany na parze!

Indyk ze szpinakiem gotowany na parze

Indyk ze szpinakiem gotowany na parze

Składniki:

  • ok 200g liści szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 10g tartego sera mozarella,
  • 50g orzechów włoskich,
  • 125g sera ricotta,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 duża pierś z indyka (ok 1kg),
  • 8 plasterków szynki wolnodojrzewającej,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyć, oderwać łodyżki, posiekać. Poddusić na patelni.
  2. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać tarty ser i wymieszać.
  3. Dodać orzechy, ser ricotta, sól, pieprz i zmiksować razem.
  4. Filet z indyka naciąć wzdłuż grubszej strony piersi uważając, żeby nie przeciąć całkowicie.
  5. Posolić i popieprzyć filet z każdej strony.
  6. Nałożyć masę szpinakową do środka.
  7. Owinąć plastrami szynki wolnodojrzewającej.
  8. Gotować na parze ok 90 minut aż mięso będzie miękkie.
  9. Podawać indyka pokrojonego na plastry.
https://www.bardzogrubysmok.pl/indyk-ze-szpinakiem-gotowany-na-parze/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *