Miodownik z budyniem

wpis w: ciasta | 0

Miodownik z budyniem jest przepysznym ciastem, a przy tym mało skomplikowanym w pieczeniu i przygotowywaniu. Przypadnie do gustu wszystkim gościom.

Miodownik

miodownik

Czas przygotowania: 30 minut/y

Czas gotowania/pieczenia: 45 minut/y

Czas całkowity: 1 godzina, 15 minut/y

Składniki:

  • 560 g mąki pszennej,
  • 2 kostki masła (nie z lodówki),
  • 60 g cukru pudru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 800 ml mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 90 g cukru,
  • słoiczek powideł śliwkowych (ok 300g),
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • garść posiekanych orzechów
  • sól

Przygotowanie:

  1. 500g mąki, 1 kostkę masła pokrojonego na kawałki, żółtka, miód, proszek do pieczenia, cukier puder i sól wymieszać i zagnieść ciasto.
  2. Zagniecione ciasto podzielić na 3 równe części.
  3. Każdą z części wyłożyć do formy, uklepać i ponakłuwać.
  4. Piec po 15 minut w 180 st.
  5. Ok 600 ml mleka zagrzać w garnku.
  6. Pozostałe 200ml wlać do dużego kubka lub miski, wsypać budynie i 60 g mąki i dobrze wymieszać.
  7. Zawartość kubka wlać do gotującego się mleka. Dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  8. Po przestygnięciu masy budyniowej, w dużej misce utrzeć 1 kostkę masła z cukrem.
  9. Następnie do utartego masła dodawać łyżką masę budyniową i mieszać mikserem na niskich obrotach aż do dokładnego wymieszania obu mas.
  10. W formie na spodzie ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować go połową powidła śliwkowego.
  11. Wyłożyć połowę masy budyniowej.
  12. Przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą powidła i resztą masy budyniowej.
  13. Przykryć trzecim blatem ciasta.
  14. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką kremówką.
  15. Uzyskaną polewę czekoladową wylać na wierzch ciasta. Posypać orzechami.
  16. Wstawić do lodówki.

Smocze porady:

Przed podaniem najlepiej chwilę wcześniej wyjąć miodownik z lodówki, aby trochę zmiękł.

https://www.bardzogrubysmok.pl/miodownik-z-budyniem/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Buy Coffee

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *