Miodownik z budyniem jest przepysznym ciastem, a przy tym mało skomplikowanym w pieczeniu i przygotowywaniu. Przypadnie do gustu wszystkim gościom.
Miodownik
Składniki:
- 560 g mąki pszennej,
- 2 kostki masła (nie z lodówki),
- 60 g cukru pudru,
- 3 łyżki miodu,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 800 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 90 g cukru,
- słoiczek powideł śliwkowych (ok 300g),
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- garść posiekanych orzechów
- sól
Przygotowanie:
- 500g mąki, 1 kostkę masła pokrojonego na kawałki, żółtka, miód, proszek do pieczenia, cukier puder i sól wymieszać i zagnieść ciasto.
- Zagniecione ciasto podzielić na 3 równe części.
- Każdą z części wyłożyć do formy, uklepać i ponakłuwać.
- Piec po 15 minut w 180 st.
- Ok 600 ml mleka zagrzać w garnku.
- Pozostałe 200ml wlać do dużego kubka lub miski, wsypać budynie i 60 g mąki i dobrze wymieszać.
- Zawartość kubka wlać do gotującego się mleka. Dobrze wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
- Po przestygnięciu masy budyniowej, w dużej misce utrzeć 1 kostkę masła z cukrem.
- Następnie do utartego masła dodawać łyżką masę budyniową i mieszać mikserem na niskich obrotach aż do dokładnego wymieszania obu mas.
- W formie na spodzie ułożyć jeden blat ciasta. Posmarować go połową powidła śliwkowego.
- Wyłożyć połowę masy budyniowej.
- Przykryć drugim blatem ciasta, posmarować resztą powidła i resztą masy budyniowej.
- Przykryć trzecim blatem ciasta.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką kremówką.
- Uzyskaną polewę czekoladową wylać na wierzch ciasta. Posypać orzechami.
- Wstawić do lodówki.
Smocze porady:
Przed podaniem najlepiej chwilę wcześniej wyjąć miodownik z lodówki, aby trochę zmiękł.
Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!
Dodaj komentarz