Kurczak z dynią i marchewką

wpis w: dania mięsne, warzywa | 0

Kurczak z dynią i marchewką podany z ryżem i posypany natką pietruszki zrobi furorę na każdym stole! Idealna propozycja na jesień.

Kurczak z dynią i marchewką

Kurczak z dynią i marchewką

Składniki:

  • ok 1kg polędwiczek z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 dyni hokkaido,
  • 3 marchewki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżka majeranku,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Polędwiczki z kurczaka pokroić na mniejsze części.
  2. Przyprawić kurczaka słodką papryką, kurkumą, majerankiem, solą i pieprzem.
  3. Podsmażyć delikatnie na patelni na oleju. Odłożyć na bok.
  4. Pokroić cebulę w kosteczkę. Przecisnąć czosnek przez praskę.
  5. Zetrzeć na drobnej tarce lub w malakserze dynię i marchewkę.
  6. Na dużej patelni na oleju zeszklić cebulę i czosnek.
  7. Dodać startą dynię i marchewkę. Chwilę podusić.
  8. Dodać mięso, zalać wodą i dusić razem ok. 20 minut.
  9. Dodać śmietankę i dusić razem całość jeszcze chwilę. Zredukować sos.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-z-dynia-i-marchewka/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *