Pyszny torcik borówkowy z polewą panna cotta sprawdzi się na imprezę w sezonie borówkowym, szczególnie w upalny dzień! Wszystkim gościom będzie smakować!
Torcik borówkowy z polewą panna cotta
Składniki:
- 150g herbatników,
- 80g masła,
- 500g borówek,
- 400g schłodzonej śmietanki 36% + 400g śmietanki w temperaturze pokojowej,
- 250g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki cukru,
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego,
- 3 łyżki żelatyny
Przygotowanie:
- Herbatniki zmielić z masłem. Masę herbatnikową wyłożyć na dno tortownicy i docisnąć. Wstawić do lodówki.
- Borówki zmiksować.
- Rozpuścić 2 łyżki żelatyny w gorącej wodzie.
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
- Do masy śmietanowej dołożyć masę borówkową i przestygniętą żelatynę. Delikatnie wymieszać.
- Wylać na ciasteczkowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia na ok 1,5 godziny.
- Śmietankę w temperaturze pokojowej gotować z cukrem, cukrem waniliowym i 1 łyżką żelatyny, uważając, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
- Wystudzoną panna cottę wylać na masę borówkową. Wstawić znowu do lodówki do stężenia.
Dodaj komentarz