Jeżeli znudził Ci się tradycyjny mazurek kajmakowy, a nie chcesz eksperymentować za bardzo z mazurkiem pomarańczowym, warto spróbować pyszną opcję pistacjową na najbliższą Wielkanoc.
Mazurek pistacjowy
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 110g masła,
- 3,5 łyżki cukru,
- 1 żółtko,
- sól,
- opakowanie mascarpone (250g),
- 3 kopiate łyżki pasty pistacjowej,
- garść pistacji do dekoracji
Przygotowanie:
- Mąkę, masło w kawałkach, cukier, żółtko i sól wymieszaj, zagnieć ciasto.
- Zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i wykleić nim formę do pieczenia (uprzednio można je wstępnie rozwałkować).
- Piec 15 minut w 180st.
- Mascarpone zmiksować z pastą pistacjową do podwojenia objętości.
- Masę pistacjową wyłożyć płasko na ciasto.
- Posypać rozbrodnionymi pistacjami.


Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi lub postaw kawę!

Dodaj komentarz