Piernik z orzechami

Piernik do obowiązkowe ciasto na każde Boże Narodzenie. Jego zapach jednoznacznie kojarzy się ze Świętami. W tym roku proponujemy piernik z orzechami.

Piernik z orzechami

piernik z orzechami

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 150g masła,
  • 2 łyżki wody,
  • filiżanka mleka,
  • 10 łyżek miodu,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 15g proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki + 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • ok 150g orzechów włoskich drobno pokrojonych,
  • ok 30g skórki pomarańczowej,
  • sól

Przygotowanie:

  1. 2 łyżki cukru podgrzewać w rondlu aż się rozpuści i zbrązowieje.
  2. Dolać 2 łyżki wody i mieszać aż stwardniały karmel się rozpuści.
  3. Dodać miód i masło. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia.
  4. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Białka ubić na sztywno z solą i 2 łyżkami cukru.
  6. Resztę cukru utrzeć z żółtkami na puszystą masę.
  7. Do masy z żółtego dodać masę miodowo-maślaną i przyprawę piernikową. Delikatnie wymieszać.
  8. Do masy żółtkowo-miodowej dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać.
  9. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dolać mleko. Wymieszać.
  10. Na koniec dodać orzechy i skórkę pomarańczową.
  11. Całość dokładnie wymieszać.
  12. Masę wyłożyć do długiej, wysokiej formy (keksówki) posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  13. Piec 1 godzinę w 180 stopniach.
https://www.bardzogrubysmok.pl/piernik-z-orzechami/

Jeżeli smakują Ci smocze przepisy, wesprzyj Smoka na Suppi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *