Masz za dużo ziemniaków i nie wiesz, co z nimi zrobić? Zapiekanka ziemniaczana, choć wydawałoby się, że jest bardzo prosta, jest też przepyszna. Zajadać się nią będzie cała rodzina.
Smok poleca przygotować od razu porcje na 2 dni. Ponieważ drugiego dnia nawet smakuje lepiej, gdy jest bardziej przysmażona i spieczona.
Jest to bezmięsna wersja zapiekanki ziemniaczanej z boczkiem.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 1kg ziemniaków,
- 5 jajek,
- 2 cebule,
- 50g masła (mniej lub więcej wedle uznania),
- olej [lub odrobina więcej masła],
- przyprawa do ziemniaków [opcjonalnie],
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Ugotować w osolonej wodzie.
- W międzyczasie jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu obrać i pokroić w plasterki.
- Cebulę pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni na oleju lub maśle.
- Rozpuścić ok 25g masła w głębokim garnku. Zdjąć z palnika.
- N dnie ułożyć 1/3 ziemniaków. Na to rozłożyć 1/2 cebuli i jajek. Przyprawić.
- Przykryć warstwą 1/3 ziemniaków. Ponownie ułożyć cebulę i jajka. Przyprawić.
- Całość przykryć resztą ziemniaków. Przyprawić. Na wierzch położyć kawałeczki masła do roztopienia.
- Dusić ok 20 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze 10 minut.
Smocze porady:
Dolna warstwa ziemniaków powinna się trochę przypalić - to smokom smakuje najbardziej 🙂
Dodaj komentarz