Muffinki dyniowe z musem śliwkowym to kolejna pyszna dyniowa propozycja idealna na jesień. Śliwkowy akcent dodaje im wyjątkowy smak.
Muffinki dyniowe z musem śliwkowym
Składniki:
- szklanka tartej na drobnym tarle dyni,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 łyżka cukru,
- kilka łyżek musu lub powideł śliwkowych,
- sól.
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać.
- Dodać dynię, olej, mleko, jajko i całość wymieszać.
- Na dnie foremek na muffinki ułożyć ciasto. Na środek nałożyć łyżeczkę musu śliwkowego. Zalać ciastem wypełniając foremkę.
- Piec 30 minut w 180st.
Dodaj komentarz