Idealny tort na zimę i wczesną wiosnę, kiedy nie ma świeżych owoców. Tort bananowy z masą kajmakową zasmakuje zwłaszcza fanom masy kajmakowej, ale nie tylko!
Torcik ten jest nie tylko smaczny, ale też bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy upiec biszkopt, ubić masę śmietanową i połączyć wszystkie składniki w jedno.
Tort bananowy z masą kajmakową
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki wody,
- 3 banany,
- 2 puszki masy kajmakowej,
- szklanka rozcieńczonej kawy,
- 250ml śmietany 30%,
- kilka kostek czekolady mlecznej,
- sól.
Przygotowanie:
- Białka ubić na sztywno z cukrem.
- Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować.
- Dodać mąkę, wodę, proszek do pieczenia i sól i miksować na niskich obrotach.
- Piec 40min w 175st.
- Po przestygnięciu przeciąć biszkopt na 2 warstwy.
- Naponczować spód biszkoptowy połową szklanki rozcieńczonej kawy.
- Na spód biszkoptowy wyłożyć masę kajmakową i ułożyć na niej pokrojone banany.
- Przykryć całość drugą warstwą biszkoptu i go naponczować pozostałą rozcieńczoną kawą.
- Ponownie wyłożyć masę kajmakową i ułożyć pokrojone banany.
- Ubić śmietanę i ułożyć ją na wierzchu tortu.
- Całość posypać czekoladą startą na tarce o średnich oczkach.
Smocze porady:
Biszkopt wykonujemy z użyciem przepisu podstawowego.
Lepszy efekt się uzyskuje, gdy banany się pokroi w plasterki - można wtedy rozłożyć ja bardziej równomiernie na warstwie.
Dodaj komentarz