Kurczak w winie

wpis w: dania mięsne | 0

Kurczak w winie to kolejna odsłona kurczaka na obiad. Lekki posmak cytryny i ziół dodaje mu fajnego smaczku.

Kurczak w winie

kurczak w winie

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka,
  • szklanka białego wina (najlepiej półwytrawnego, ale niekoniecznie),
  • 3 łyżeczki tymianku,
  • 3 plasterki cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Filery kurczaka przekroić na połowy.
  2. Sparzyć cytrynę.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę.
  4. Na patelnię położyć posolone i popieprzone kawałki kurczaka.
  5. Zalać winem, posypać tymiankiem i dodać plasterki cytryny,
  6. Dusić na małym ogniu ok 40 minut.
https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-w-winie/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *