W sezonie dyniowym koniecznie trzeba znajdować kolejne formy, w jakich z apetytem można zjeść to pomarańczowe warzywo. Może na słodko? Ciasto dyniowe z żurawiną będzie jak znalazł!
Ciasto dyniowe z żurawiną
Składniki:
- 1/2 małej dyni,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 1/2 szklanki mleka,
- 200g mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- garść żurawiny suszonej,
- trochę soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Dynię obrać, usunąć pestki i resztę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Masło roztopić.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Piec w małej formie 45 minut w 180st.
Dodaj komentarz