Tarta z kurczakiem i boczkiem to idealne rozwiązanie na ciepłe danie, które możemy szybko przygotować zanim przyjdą goście, a potem już tylko czekać na wyjęcie z piekarnika.
Tarta z kurczakiem i boczkiem
Składniki:
- ciasto francuskie (ok pół rolki),
- 3 jajka,
- 200ml śmietanki 12%,
- garść tartego sera żółtego,
- 2 piersi z kurczaka,
- opakowanie boczku w kostkę
- 8 pomidorków koktajlowych.
- sól, pieprz,
- słodka papryka
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie trochę rozwałkować. Wyłożyć w formie na tartę dociskając do dna i brzegów formy.
- Spód ciasta nakłuć widelcem. Usunąć brzegi ciasta wystające ponad wysokość formy.
- W misce rozbełtać jajka. Zmieszać ze śmietanką i przyprawami.
- Boczek podsmażyć na patelni.
- Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
- Pomidorki przekroić na połowy.
- Na cieśnie rozłożyć kawałki kurczaka, boczek i pomidorki.
- Zalać masą jajeczno-śmietanową.
- Posypać serem.
- Piec ok 30minut w 180st (góra-dół) aż do całkowitego ścięcia się masy jajeczno-śmietanowej.
Dodaj komentarz