Piernik bożonarodzeniowy

Tradycyjny piernik długodojrzewający na Boże Narodzenie – wymaga cierpliwości, ale naprawdę warto!

Piernik bożonarodzeniowy zaczynamy przygotowywać już w połowie listopada, po czym zostawiamy go na 3-4 tygodnie w chłodnym miejscu, by po tym czasie upiec i następnie dokończyć.

Piernik bożonarodzeniowy

Piernik bożonarodzeniowy

Porcje: 3 prostokątne pierniki

Składniki:

  • 0,5l miodu,
  • 2 szklanki cukru (niepełne),
  • 250g margaryny,
  • 1kg + 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 3 płaskie łyżeczki sody,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • sól,
  • 3 opakowania przyprawy do piernika,
  • 600g powideł śliwkowych,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 400g masy marcepanowej,
  • 400g dżemu wiśniowego lub z owoców leśnych,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 100g masła.

Przygotowanie:

  1. W połowie listopada przygotować baty piernikowe:
  2. Miód, cukier i margarynę podgrzać i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
  3. Wymieszać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajka, ostygniętą masę miodową i mleko.
  4. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3-4 tygodnie.
  5. Około 2 tygodnie przed Świętami upiec ciasto:
  6. Ciasto podzielić na 3 części. Piec każdą część osobno po kolei w dużej formie prostokątnej tak, żeby otrzymać 3 podobne płaty piernikowe,
  7. Piec ok 25 minut w 180st.
  8. Po upieczeniu i ostygnięciu płaty piernikowe owinąć w ściereczkę i odstawić, na tydzień żeby ciasto zmiękło.
  9. Około 3-4 dni przed Świętami przełożyć piernik masami:
  10. W garnku podgrzać powidła śliwkowe wraz z 1 tabliczką czekolady, wymieszać.
  11. Spodni płat piernikowy wyłożyć ciepłą masą śliwkową. Przykryć drugim płatem piernikowym.
  12. Kolejną warstwę posmarować połowę dżemu (podgrzanego, żeby był lekko płynny) i wyłożyć masą marcepanową.
  13. Trzeci płat piernikowy wysmarować od spodu resztą dżemu i położyć go na wierzchu (dzięki dżemowi przyklei się do marcepanu i spodnich warstw). Całość lekko docisnąć i odstawić na kilka dni.
  14. Dzień przed Świętami dokończyć piernik:
  15. Pokroić wzdłuż krótszego boku na 3 części.
  16. Masło, 1 tabliczkę gorzkiej i 1 tabliczkę mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Masą czekoladową polać pierniki.

Smocze porady:

Wyrobione ciasto piernikowe można odstawić też w inne chłodnawe miejsce, niekoniecznie do lodówki.

Jeżeli upieczone płaty piernikowe nie zmiękną, nic się nie dzieje - zmiękną później.

Smok miał problem z kupnem zwykłej masy marcepanowej - jako zamiennik sprawdzają się "marcepanowe chlebki". Trzeba odskrobać czekoladę i wykorzystać marcepan. Odskrobaną czekoladę wedle uznania można zjeść lub rozpuścić z powidłem śliwkowym.

Smok poleca część gotowego piernika zostawić w lodówce lub zamrażarce i wyjąć na Święto Trzech Króli - wtedy jest najsmaczniejsze!

https://www.bardzogrubysmok.pl/piernik-bozonarodzeniowy/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *