Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

wpis w: dania mięsne, grzyby | 0

Zaczyna się sezon grzybowy, więc tego dania nie może zabraknąć na Waszym stole. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to przysmak jakich mało!

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Porcje: 4

Składniki:

  • ok 500g polędwicy wieprzowej,
  • 3 garści pokrojonych świeżych lub mrożonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 1 kostka rosołowa warzywna,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 filiżanka śmietany 18%,
  • (opcjonalnie) łyżka mąki,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego,
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Polędwicę pokroić na ok 1cm plastry. Rozklepać je w rękach.
  2. Posolić i popieprzyć.
  3. Cebulę pokroić w kosteczkę. Zeszklić na patelni na oleju.
  4. Do cebuli włożyć plastry polędwicy. Obsmażyć po ok 2 min z każdej strony.
  5. Wrzucić pokrojone grzyby, kostkę rosołową, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać wodą.
  6. Dusić ok 20 minut.
  7. Dodać śmietanę i dusić razem do zgęstnienia sosu.
  8. Jeżeli sos będzie za rzadki, wlać kilka łyżek do filiżanki i dodać mąkę, wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię.
https://www.bardzogrubysmok.pl/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-grzybowym/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *