Zaczyna się sezon grzybowy, więc tego dania nie może zabraknąć na Waszym stole. Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to przysmak jakich mało!
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Składniki:
- ok 500g polędwicy wieprzowej,
- 3 garści pokrojonych świeżych lub mrożonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 kostka rosołowa warzywna,
- 1 szklanka wody,
- 1 filiżanka śmietany 18%,
- (opcjonalnie) łyżka mąki,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu czarnego,
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Polędwicę pokroić na ok 1cm plastry. Rozklepać je w rękach.
- Posolić i popieprzyć.
- Cebulę pokroić w kosteczkę. Zeszklić na patelni na oleju.
- Do cebuli włożyć plastry polędwicy. Obsmażyć po ok 2 min z każdej strony.
- Wrzucić pokrojone grzyby, kostkę rosołową, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać wodą.
- Dusić ok 20 minut.
- Dodać śmietanę i dusić razem do zgęstnienia sosu.
- Jeżeli sos będzie za rzadki, wlać kilka łyżek do filiżanki i dodać mąkę, wymieszać. Wlać z powrotem na patelnię.
Dodaj komentarz