Leczo to przepyszne, szybkie i proste danie idealne na lato. Chyba każdy je zna, choć może nie każdy robił osobiście. Bierzcie przepis i przygotujcie ten smakołyk.
Leczo
Składniki:
- 3 papryki,
- 1 duża cukinia (lub 2 małe),
- 4 pomidory,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 parówek,
- olej,
- 2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Przecisnąć czosnek przez praskę. Cebulę pokroić drobno. Podsmażyć na oleju.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Paprykę i cukinię oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
- Wsypać warzywa do garnka z cebulą. Dodać przyprawy. Mieszając, gotować.
- Wkroić parówki i gotować jeszcze kilka minut.
Smocze porady:
Najlepiej podawać z chlebem.
Można przygotować leczo na kilka dni wprzód - bez parówek. Parówki dodawać dopiero do porcji, która będzie jedzona danego dnia.
Dodaj komentarz