Przejadł Wam się zwykły sernik? A może jesteście wielkimi fanami sernika w każdej postaci? Smok prezentuje wersję z mango, która z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Sernik z musem mango
Składniki:
- 200g ciastek maślanych,
- 40g roztopionego masła,
- 600g mielonego twarogu,
- 650ml śmietanki 36%,
- 4 duże jajka,
- 3/4 szklanki + 3,5 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 3,5 łyżki mąki,
- 3 mango,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 9 łyżeczek żelatyny.
Przygotowanie:
- SPÓD: zmiksować razem ciastka i masło, aby otrzymać masę o konsystencji mokrego piasku. Wklepać w dno tortownicy. Piec 10 minut w 180st.
- MASA SEROWA: zmiksować twaróg, 300 ml śmietanki, 4 jajka, 3/4 szklanki cukru i ekstrakt z wanilii. Przelać na ciasteczkowy spód. Piec 50 minut w 160st.
- MUS Z MANGO: Zmiksować 2 mango. Dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki cytryny, zagotować. 6 łyżeczek żelatyny zalać wodą i rozpuścić. Dodać do gorącego mango, wymieszać, wystudzić. 350ml śmietanki ubić, powoli dodawać do mango. Całość wymieszać. Nałożyć na upieczoną, ostygniętą masę serową. Włożyć do lodówki.
- ŻELKA Z MANGO: Zmiksować 1 mango. Dodać 0,5 łyżki cukru i 1 łyżkę cytryny, zagotować. 3 łyżeczki żelatyny zalać wodą i rozpuścić. Dodać do gorącego mango, wymieszać, wystudzić. Nałożyć na mus z mango. Włożyć do lodówki.
Smocze porady:
Mus i żelkę z mango można robić jednocześnie: przygotować całość jak na żelkę, a następnie 3/4 masy zmieszać z ubitą śmietanką.