Pierogi z wędzoną śliwką to dla wielu tradycyjna potrawa wigilijna. Dla innych może być ciekawą nową tradycją a przynajmniej pyszną ciekawostką na spróbowanie.
Pierogi z wędzoną śliwką
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki wody,
- łyżeczka soli,
- wędzone śliwki
Przygotowanie:
- Śliwki zalać ciepłą wodą na 10 minut. Odcedzić.
- Z mąki, wody i soli wyrobić ciasto. Wyrabiać kilka minut na stolnicy.
- Ciasto rozwałkowywać na ok 2mm. Wycinać szklanką kółka.
- Nakładać po 1 śliwce na pieroga.
- Zlepiać brzegi kółek ciasta dobrze. Jeżeli się nie lepi, posmarować delikatnie wodą.
- Wrzucić do gotującej się wody.
- Gotować ok 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
- Podawać polane masełkiem.
Dodaj komentarz