Pizza zawsze jest super i wydawałoby się, że każdy ją zna i jadł. Ale czy jedliście pizzę w zupełnie nieoczywistej odsłonie? Pizza z gruszką poleca się na obiad i syty deser!
Pizza z gruszką
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu,
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu,
- 250ml ciepłej wody,
- 40g świeżych drożdży (lub 20g suszonych drożdży),
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oliwy,
- 200ml śmietanki 30%,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina masła (łyżka),
- pieprz, sól, łyżeczka ziół prowansalskich,
- gruszka,
- pół kulki mozarelli,
- ok 15 plasterków koziego sera,
- garść orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki miodu,
- oregano
Przygotowanie:
- Do podgrzanej wody dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut.
- Po tym czasie rozczyn powinien się spienić.
- Rozczyn wlać do mąki i wymieszać. Dodać oliwę i sól.
- Zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką.
- Na patelni lub w rondelku rozpuścić masło. Zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulkę i przetarty przez praskę czosnek. Dodać przyprawy. Zalać śmietanką, gotować razem aż sos zgęstnieje.
- Gruszkę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Mozarellę i kozi ser pokroić na mniejsze kawałki.
- Uformować ciasto na blaszkach.
- Posmarować białym sosem śmietanowym.
- Na wierzchu układać plasterki gruszki i serów. Posypać orzechami. Polać delikatnie miodem.
- Posypać delikatnie oregano.
- Piec około 11 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione.
Dodaj komentarz