Gofry cukiniowo-marchewkowe sprawdzą się super zarówno na bezmięsny obiad, jak i na kolację, podwieczorek, drugie śniadanie albo po prostu niesłodką przekąskę.
Gofry cukiniowo-marchewkowe
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1,25 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- słodka papryka, ostra papryka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach cukinię i marchewkę.
- Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodać trochę mąki.
- Rozgrzać gofrownicę (jeżeli można sterować temperaturą, to ustawić największą). Delikatnie posmarować kratkę olejem.
- Nakładać na gofrownicę równe porcje masy łyżką lub chochelką i piec ok 8-9 minut.
Smocze porady:
Podawać ciepłe najlepiej z sosem, np. sosem czosnkowym lub sosem porowo-rzodkiewkowym.
Dodaj komentarz